Sunnuntaina paasin kokemaan jotain hyvin ainutlaatuista. Paasin neljaks tunniks maanalle katselemaan mita ne miehet siel oikein touhuu. Olin ollut jo paivaa aikaisemmin hankkimas itselleni visitor-passin ja mul pidettiin puolen tunnin turvaohjeistus miten taytyy toimia eri tilanteissa, jos tulee ongelmia. Taal on tosi tarkat ohjeistukset kaikist asioist, joten potkut tulee helposti, jos ei tee niin kuin saannoissa sanotaan. 20 vuotta linnaa paukahtaa saman tien, jos varastat timantin ja jaat kiinni. Yksi turvamies on yrittanyt muutama vuosi sitten pollia timantin ja istuu nyt vankilas.           

  Ensimmaiseks mul annettin tyovaatteet, kypara, turvalasit, lamppu ja painava vyo. Vyossa oli painava turvakotelo, joka sisalsi mm. laitteen, joka  takaisi hapensaannin, jos kaivos sattuisi sortumaan. Se painaa monta kiloa ja sen saa avata vain jos tulee hata. Olin paivan jalkeen aivan poikki pelkastaan vyon roikottamisesta ja tyoasun pitamisesta. Voin vain kuvitella kuinka raskasta on tehda viel 12h toita kaiken ton lisaks. Tuska hiki tulee jo pelkast ajatuksestakin.                    

 Kaikist jannittavin hetki oli se, kun nain tunnelin, joka johtaa maanalle. Ja sit me lahettiin ajamaan autolla sita alaspain. Kavin parhaimmillaan 2km syvyydessa. Eniten mua jannitti,et pystyyko siel hengittamaan kunnolla. Siel oli niin hyva ilmanvaihto, et hengittaminen oli jopa helpompaa mita maanpaalla. Paljon muita valoja ei maanalla ollut kuin auton valot. Ilman niita olis ollut pilkkopimeeta. Joissain kohdis vetta tiputteli seinia pitkin aika paljon ja jotkut tiet oli suljettu tulvivan veden takia. Eli maanpaalta laskeva vesi vesi taytyy pumpata pois maanalta. Tama on yksi tarkea homma mita miehet tekevat siella. Tiet yritetaan pitaa kuivina. Sit paasin katselemaan kuinka irrotetaan iso kivi jarkale kalliosta. Sen jalkeen se murskattiin pienemmiks palasiks ja ehka joissain murskeen sisalla on piilossa pieni raaka timantti. Se ei ole todellakaan viela tassa vaiheessa kiiltava, eika lapikuultava. Vaatii paljon tyota ennen kuin timantti on siina muodossa missa me sen olemme tottuneet nakemaan. Oli todella mielenkiinoinen ja opettavainen paiva.

Mina ja Shayne,yksi pomoista.Iso kivenjarkale, jonka sisalla voi ehka olla pienen pieni timantti.